Stop het gezeur

Stop het gezeur

Deze nieuwe tool die ik met je wil delen heb ik zelf helemaal doorleefd. De afgelopen vakantieweken gaven mij weer nieuwe inzichten. Welke rol speel ik in het gezeur van de kids? Ben ik wel aanwezig op het moment dat mijn kind de vraagt stelt? Breng ik mijn antwoord met een bepaalde mate van zekerheid of was er toch een lichte twijfel voelbaar?

Daarnaast heb ik ook echt meegemaakt dat ik regelmatig niet zo reageerde als dat ik zou willen. Afgelopen vrijdag nog was mijn gesnauw naar de kids echt niet om over naar huis te schrijven! Vanuit boosheid en frustratie reageerde ik naar mijn kids. “Nu is het genoeg, houd er mee op, stop nou even. Wil je NU echt stoppen, ik word hier boos van!” en zo ging ik nog 5 minuten door. Totaal zinloos achteraf!!

De vragen die ik mezelf ging stellen waren:

– Was ik wel duidelijk?
– Is de boodschap wel over gekomen?
– Heb ik de mogelijkheid gegeven mijn kind zelf het antwoord te laten bedenken?

Tijdens de vakantie kwam ik tot het besef dat ik deze vragen met een “nee” moest beantwoorden. 

De volgende 3 vragen die je kind kan stellen, brengen een verandering in het gezeur.

WAT WAS HET ANTWOORD OP JOUW VRAAG?

Dus daar ik ging mee aan de slag. Als mijn kids de vraag nog een keer stelden, terwijl ik daar al antwoord op had gegeven zei ik elke keer met een kalme en rustige stem: “Wat was mijn antwoord op jouw vraag…”

Dit gaf mij en de kids de tijd om na te denken over wat ik eigenlijk had gezegd. Vervolgens herhaalden de kids mijn antwoord.

– Ik heb net het ontbijt op en mag tijdens het fruit weer wat eten.
– De tijd van tv is nu voorbij, vanavond met het koken mag je weer tv kijken.
– Vandaag is het een thuisspeeldag zonder vriendjes.

Na het beantwoorden van deze vraag komt je kind tot een besef. Omdat je kind nog van alles leren kunnen ze het zeuren afleren. Bereidt je dus vast voor je krijg zowiezo nog een keer dezelfde vraag.

Als je kind het vervolgens nog een keer vraagt en jij in alle rust dit weer herhaalt, voeg je er vervolgens nog iets aan toe.

Wat was het antwoord op jouw vraag?

Je krijgt een antwoord van je kind en daarna zeg je dit:
Denk je dat als je de vraag nog 3 keer stelt mijn antwoord gaat veranderen?

Ai.. denk je misschien nu wel.. Meestal verandert mijn antwoord van een ‘nee’ naar ‘ja’ omdat mijn kind blijft zeuren. Dan wil ik je nu vertellen: stop daar mee, dit gaat jou maar ook je kind niet helpen! Kinderen moeten leren omgaan met jouw ‘nee’. Gaat dit altijd zonder huilen, boos worden of op de grond liggen? Natuurlijk niet. Daarom ben jij nodig! Jij bent nodig om je kind te leren om te gaan met ‘nee’ en de emoties die ze daarbij voelen.