Stoppen bij stopbord

Zo’n 12 jaar geleden stond er een blauwe auto voor de deur met een L erbovenop. Ik weet nog goed dat ik tijdens een van mijn eerste autoritten een stopbord over het hoofd had gezien en de rijinstructeur de auto tot stilstand bracht. Een situatie die impact op mij had, deze ervaring vergeet ik niet meer. Gelukkig heb ik wat begeleiding, tijd en training gehad en heb ik het autorijden nu wel onder de knie.

Misschien vraag jij je nu wel af: “Wat heeft autorijden nu met grenzen stellen te maken?” Dit stopbord is een grens in het verkeer, stop je niet dan kan dit nare gevolgen hebben. Het stellen van je grens is eigenlijk hetzelfde als het stopbord in het verkeer. Geef je GEEN grens naar je kinderen, partner, familie of vrienden dan kunnen ze zomaar over je heen lopen met alle gevolgen van dien zoals moe, uitgeput, overvol gevoel hebben.

Een ander voorbeeld:
Om jouw huis binnen te komen moet je eerst een deur door. Zit je tuin op slot of kan iedereen zomaar binnenlopen? Kies je ervoor om iedereen zomaar je huis in te laten bijvoorbeeld voor mensen die aan de deur verkopen of collectanten of hou je ze liever op afstand?

Zo werkt een grens stellen ook in je gezin. Jij hebt een keuze om je deur open te doen ja of nee. Jij bent de bewaker van je grenzen. Omdat je ouder bent, ben je ook de bewaker van je gezin. Jij bent de bewaker van je gezin dus besluit jij wat er wel en niet gebeurt.
Het delen van je grens is niet altijd makkelijk. Je hebt verwachtingen en je wilt daar graag aan voldoen. Bijvoorbeeld dat je de ‘altijd’ beschikbare ouder voor je kind wil zijn. Je hebt bedacht dat jij je kind liever niet wilt laten huilen. Of je hebt bedacht dat je liever…. vul deze zin zelf maar in. Deze overtuiging kan je belemmeren in het stellen van je grens.
Echter, door je grenzen wél te stellen naar je kinderen voorzie jij je kinderen van een aantal hele belangrijke behoeftes: veiligheid, vrijheid, respect en macht.

Last but not least
Kinderen zijn professionele foutmakers en horen daarom op zoek te gaan naar jouw grens. Jij bent de veilige haven van je kinderen en daarom de dankbare en soms wat ingewikkelde taak om ze waardevolle lessen te leren.
Een van deze waardevolle lessen is dat een kind het nodig heeft om te ervaren wat het gevolg is van zijn of haar keuze. Jij hebt geen controle over je kind maar wel over de stappen die jij zet n.a.v. de keuze van je kind. Door dit toe te passen geef je je kinderen een stukje zelfstandigheid.

Om kinderen zelfstandigheid te leren moeten wij ze de mogelijkheid geven om zelf keuzes te maken. Hiervoor is het belangrijk dat de keuzes die je geeft altijd iets is waar je zelf volledig achter staat. Een kind voelt namelijk haarfijn aan wanneer je keuze staat als een huis, of dat er een klein gaatje te zien is.

Wees betrouwbaar, doe wat je zegt en wees oprecht en eerlijk.