Feestmaand

Zonder stress de feestmaand door

 De decembermaand is voor iedereen anders. Jij beleeft het anders dan je partner, kinderen of je familie. In deze maand staat er veel op de agenda van je kinderen. Sinterklaas knutselwerkjes, schoenen zetten, pietengym, pepernoten bakken en het magische 5 december feest. Is dat feest nog niet voorbij, dan staat de kerstboom of kerststal al in de woonkamer. Het is onbekend en spannend, leuk en voor sommige kinderen erg stressvol. Wanneer deze dagen erg stressvol zijn, heeft dit direct weerslag op je kind.
Kijk maar naar het  gedrag van je kind. 

Het gedrag dat je kind laat zien kan zijn: boosheid, frustratie, hyperactiviteit, extra ruzie met broertjes en zusjes opzoeken, niet willen meewerken, bedplassen, niet bij vriendjes willen spelen, brutaal worden, jouw aandacht opeisen of juist jou afstoten.

Hoe kan je inspelen op het gedrag van je kind?

Kinderen zijn op zoek naar voorspelbaarheid. Wat je kan doen in deze maand is een kalender maken. Zet hierin wanneer je Sinterklaas of kerst viert. Wanneer je kinderen hun schoen mogen zetten en wanneer pakjesavond is. Wanneer familie of vrienden op bezoek komen en wanneer de vakantie begint. Bouw rust in zodat jullie ook even op adem kunnen komen. Dit overzicht maakt het voorspelbaar en daardoor geeft het veiligheid.

Erken de gevoelens die je kind heeft 

Gevoelens waar jij je makkelijker mee kan identificeren vragen niet om skills. Gevoelens waar jij soms even voor op je tong moet bijten of misschien een tikkeltje onnodig vindt, vragen om aandacht. Kinderen hebben gevoel, veel gevoel. Erkenning van het gevoel dat je kind heeft is belangrijk om te ervaren dat een kind er mag zijn zoals je kind is.

Mag je kind deze feestdagen geweldig of juist helemaal niet leuk vinden?
Mag je voelen wat je voelt bij deze dagen en spreek je ook eens uit!

Houd vast aan je routine

Denk bijvoorbeeld aan hoe gezellig het op dat moment kan zijn met familie maar ook welke gevolgen het heeft als je kind een uurtje later naar bed gaat. Stel je grens en houd vast aan de afspraken die je hebt gemaakt. Jij wilt niet diegene zijn die het voor ze verpest. Maar de volgende dag ben jij wel diegene die met een mogelijk chagrijnig en uitgeput kind moet samenwerken.

Deel je verwachtingen

Bespreek met je kinderen wat voor een idee├źn zij hebben voor deze maand. Wat ze leuk zouden vinden om Sinterklaas en de kerst te vieren. Wat is je verwachting als je bij familie of vrienden op bezoek bent? Plan een huisvergadering en bespreek wat voor jullie gezin werkt. Zet jij een kerstboom of een kerststal in huis, betrek je kinderen bij de versiering. Vind jij het lastig of ben je bang dat je kerstballen over de grond gaan? Wees lief voor jezelf en je kids. Wat past bij jou en de leeftijd van je kind en speel daarop in.

Doe waar je goed in bent

Laat de taken die die andere kunnen doen aan hun over. Dit bespaart je een hoop frustratie en energie. Je partner of kinderen kunnen niet ruiken dat je hulp nodig hebt. Vraag je kinderen of ze willen helpen. Samen de ontbijttafel versieren, het opruimen van het speelgoed, het versieren van de kerstboom en maak hier een moment van, speciale tijd met je kind. Iedereen voelt zich hierdoor betrokken bij het gezin en krijg een betekenisvolle plek.